Op 10 september 2024 heeft in Daarle de eerste informatieavond plaatsgevonden over Energiepark Daarle. Als initiatiefnemers zijn we blij met de grote opkomst. We willen iedereen die de avond heeft bijgewoond hartelijk bedanken voor hun aanwezigheid en interesse. We hebben de plannen kunnen presenteren, uitleg gegeven en goede gesprekken gevoerd.
De avond begon gezamenlijk met een presentatie over de geschiedenis van het project en hoe het nu verder verloopt. Na de gezamenlijke presentatie zijn de aanwezigen uitgenodigd om in gesprek te gaan met de initiatiefnemers en medewerkers van Pondera Consult. De energiecoöperaties waren allemaal aanwezig en Pondera Consult had een aantal banners, posters en kaarten meegenomen met uitleg over het project. Ook konden er vragen gesteld worden over de komende procedures en documenten, zoals het NRD (Notitie Reikwijdte en Detailniveau) en de MER (Milieu-Effect Rapportage).
Goede vragen
Er zijn veel goede gesprekken gevoerd en wij kunnen veel leren van deze gesprekken en de vragen die zijn gesteld, zowel van de positieve als minder positieve. We willen graag een aantal van de vragen die zijn gesteld met je delen. Een deel hiervan is op de avond zelf al ter sprake gekomen en een aantal hebben wij achteraf via de e-mail ontvangen. Je kunt hieronder een aantal vragen lezen die wij tijdens de avond hebben gekregen en de antwoorden daarop.
Als je nog vragen heeft kun je deze altijd stellen via het contactformulier of door een e-mail te sturen naar info@energieparkdaarle.nl. Als je een e-mail wil ontvangen bij nieuwe informatie of nieuwsberichten kun je jezelf hier aanmelden voor de nieuwsbrief.
Oproep om aan te melden voor de omgevingsraad
De omgevingsraad is een groep mensen die dichter bij het project wordt betrokken. Deelnemers aan de omgevingsraad kunnen advies uitbrengen naar de initiatiefnemers over hoe het project verder verloopt. Zij kunnen bijvoorbeeld adviseren over de beste locatie voor windturbines en over nieuwe informatiebijeenkomsten. Wij zijn nog op zoek naar deelnemers voor de omgevingsraad. Je hoeft geen voorstander te zijn van windturbines om je aan te melden voor de omgevingsraad. Deelnemen aan de omgevingsraad heeft geen gevolgen voor uw mogelijkheid om later betrokken te zijn bij het project door middel van procesparticipatie (zoals het indienen van zienswijzen) of financiële participatie. Aanmelden voor de omgevingsraad kan via de energiecoöperaties of door een e-mail te sturen naar info@energieparkdaarle.nl
Vragen en antwoorden
Vraag: Willen jullie een plaatje of tekening versturen van de zoekgebieden van de provincie?
Antwoord: Natuurlijk, hieronder staan de voorkeursgebieden van de provincie. De interactieve kaart van Provincie Overijssel is hier te vinden: https://www.arcgis.com/apps/instant/sidebar/index.html?appid=4ef6397b17e14a3cac8154bd2910abe3
Vraag: Wat is de omgevingsraad precies, hoe kunnen wij deelnemen in de omgevingsraad en hebben wij echt invloed?
Antwoord: De omgevingsraad geeft betrokkenen de kans om invloed uit te oefenen op de vormgeving van het windpark, de participatiemogelijkheden en de voordelen voor de omgeving. Er zijn enkele uitgangspunten, zoals dat het energiepark tussen de 5 en 7 windturbines zal omvatten, met een totaal vermogen van 35 tot 45 MW. De precieze invulling en werkwijze van de omgevingsraad worden in overleg met de deelnemers bepaald. De raad zal actief zijn tijdens zowel de ruimtelijke procedure als de bouwfase.
De provincie en de initiatiefnemers stellen voor dat de omgevingsraad ook meedenkt over de opzet van het omgevingsfonds. Hoewel deelname aan de omgevingsraad geen invloed heeft op de rechten van deelnemers in wettelijke procedures, geeft het wel de mogelijkheid om mee te denken en adviseren over belangrijke zaken. De initiatiefnemers willen in begin 2025 de omgevingsraad opzetten voor dit project, en de inschrijving hiervoor werd geopend tijdens de informatiebijeenkomst van 10 september 2024.
- uit de omgeving. Bijvoorbeeld faciliteren bezoek ander windpark voor direct omwonenden;
- Maatregelen ter behoud of versterking landschap;
- Ideeën voor betrekken omgeving tijdens exploitatie (bijv. open dag)
- De milieueffecten die onderzocht moeten worden in het milieueffectrapport (MER) en de wijze waarop dit onderzoek wordt uitgevoerd;
- De vormgeving van financiële participatie, dit wordt op hoofdlijnen gerepresenteerd door initiatiefnemers en kan in overleg met omgevingsraad nader uitgewerkt worden tijdens de verkenning;
- De doelstellingen en vormgeving van het omgevingsfonds;
- Andere relevante aandachtspunten in de omgeving voor de besluitvorming.
Belangrijke uitgangspunten voor de omgevingsraad zijn toewijding en samenwerking: alle partijen committeren zich aan het gemeentelijke beleidskader en de gezamenlijke doelstelling om lokaal een stap te zetten richting energieneutraliteit. We streven ernaar om diverse vertegenwoordigers van verschillende groepen in de omgevingsraad van Energiepark Daarle te betrekken.
Je kunt je aanmelden voor de omgevingsraad door een e-mail te sturen naar info@energieparkdaarle.nl of via de energiecoöperaties.
Vraag: Wat heeft de inwoner van Daarle aan dit project? / Hoe ga je mensen (met weinig geld) compenseren?
Antwoord: Inwoners kunnen via financiële participatie (lokaal eigendom) meedoen en daarmee financieel profiteren van het windpark. We begrijpen echter dat dit voor mensen met minder financiële middelen niet altijd mogelijk is. Daarom worden naast lokaal eigendom ook de voordelen van het energiepark gedeeld via een omgevingsfonds. Een deel van de opbrengst van het windpark wordt ingezet om de omgeving te verbeteren en kan worden gebruikt voor sociale projecten die de lokale gemeenschap ten goede komen.
Het uiteindelijke doel van het windpark is ook om op een bredere maatschappelijke manier bij te dragen aan een gezonde leefomgeving. Lokaal duurzame energie opwekken zorgt voor een betere verdeling van elektriciteit in de omgeving. Daarnaast draagt het bij aan de energieonafhankelijkheid van Nederland en de energietransitie.
Vraag: Hoe ga je om met mijn huis dat minder waard wordt door nabijheid van windpark?
Antwoord: Omwonenden worden gecompenseerd via een omgevingsregeling. De exacte invulling hiervan wordt momenteel afgestemd tussen de initiatiefnemers en de provincie. In de meeste gevallen wordt compensatie geboden op basis van de mate van hinder, en dit geldt voor een beperkte groep omwonenden in de directe omgeving van het energiepark.
Vraag: Hoe zit dat nu precies met die percentages verdeling van eigendom? (er is toch ergens onduidelijkheid geweest over hoe dat precies in elkaar steekt)
Antwoord: 50% van het energiepark is in lokaal eigendom via drie lokale energiecoöperaties: Noaber & Co, Energiek Daarle, en Duurzaam Daarleveen. Dit betekent dat omwonenden, door lid te worden van deze coöperaties, mede-eigenaar kunnen worden van het energiepark. De overige 50% van het eigendom ligt bij twee inwoners van de gemeente Hellendoorn, Jan Poorterman en Jeannette Tijs-Poorterman, en bij Pronewable Development BV.
Vraag: Hoe kan het dat Pondera haar eigen onderzoeken uitvoert? Dat moet toch onafhankelijk?
Antwoord: Het is de verantwoordelijkheid van de initiatiefnemer om onderzoek uit te laten voeren voor het project. Om het NRD op te stellen is hiervoor Pondera Consult aangewezen, dat is een ander bedrijf dan Pronewable Development (voorheen Pondera Development), dat samen met de energiecoöperaties optrekt om het energiepark te ontwikkelen. Het gaat hier om twee verschillende bedrijven met andere taken en belangen. De energiecoöperaties en Pronewable Development hebben inmiddels besloten om voor het MER (de milieueffectrapportage) een andere partij dan Pondera Consult in te schakelen, onder andere om verwarring te voorkomen.
Vraag: Waarom kan het energiepark niet op locatie …. (zee, nijverdalse berg…)
Antwoord: Op dit moment wordt er geen onderzoek gedaan naar nieuwe locaties voor het opwekken van windenergie. De provincie Overijssel heeft namelijk al voorkeursgebieden voor windenergie aangewezen. Net als andere provincies in Nederland, heeft Overijssel de taak om een bepaalde hoeveelheid duurzame elektriciteit op te wekken via wind- en zonne-energie om zo de klimaatdoelstellingen te halen. Energiepark Daarle ligt binnen een van deze aangewezen voorkeurslocaties.
Vraag: Kunnen we niet beter een kerncentrale bouwen?
Antwoord: De vraag of we beter een kerncentrale kunnen bouwen, is een kwestie die door de politiek moet worden besproken en beslist. Op dit moment zijn er echter duidelijke doelstellingen voor het opwekken van duurzame energie, waaronder windenergie, om te kunnen voldoen aan de groeiende elektriciteitsvraag. Windenergie speelt een belangrijke rol om op korte termijn aan die doelen te voldoen.
Vraag: Wordt de presentatie van vandaag gedeeld?
Antwoord: Ja, de presentatie Energiepark Daarle kun je hier bekijken.
Vraag: Wat is de invloed van de windturbines op ons melkvee. Moeten wij ons zorgen maken voor minder melkproductie en heeft het invloed om nieuwe kalveren.
Antwoord: Je hoeft je geen zorgen te maken over het melkvee. Inmiddels zijn er veel windturbines in de buurt van melkveehouderijen en is er geen bewezen invloed op de melkproductie en nieuwe kalveren ondervonden.
Vraag: Kan iemand uit Wierden zich ook aansluiten bij één van de energiecoöperaties uit Hellendoorn?
Antwoord: Ja dat kan, inwoners uit Wierden kunnen zich ook bij de energiecoöperaties aansluiten.
Vraag: Is het voor iemand uit Wierden mogelijk om financieel te participeren?
Antwoord: In de volgende informatiebijeenkomst worden de mogelijkheden financieel te participeren uitgelegd. We bespreken dan ook of het mogelijk is voor iemand uit Wierden om financieel deel te nemen. De eerstvolgende informatiebijeenkomst is naar verwachting tussen januari en maart 2025. De aankondiging plaatsen we op deze website. Je kunt je hier ook aanmelden voor de nieuwsbrief, zodat je zeker weet dat je de uitnodiging niet mist.