De plannen op dit moment gaan alleen over windmolens. Op lange termijn zou het kunnen dat de windmolens gecombineerd worden met zonnepanelen maar dat zal dan later bekend worden gemaakt.
Dat is nu nog niet bekend. Windmolens wekken veel meer energie op als ze groter zijn. Zowel de hoogte van de as (waar de wieken samenkomen) en de rotordiameter (hoe lang de wieken zijn) zijn daarvoor belangrijk. Op grotere hoogte waait er meer wind en grotere wieken vangen meer wind. Daarom is het voor het opwekken van energie goed om grote windmolens te kiezen.
Er zijn een aantal voor- en nadelen aan grote windmolens die in het proces besproken worden. Zo zorgen grote molens ervoor dat er minder molens nodig zijn en is een grotere molen net zo stil als een kleine molen. Wel zijn grotere molens beter zichtbaar (maar draaien rustiger) en zorgen ze voor een grotere schaduw.
In de komende procedure zal in een milieueffectrapportage (MER) een afweging worden gemaakt tussen de voor- en nadelen van grote en kleine molens. Met behulp van deze afweging zal de Provincie besluiten hoe groot de windmolens mogen worden. In de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) die aan de MER voorafgaat, wordt vastgelegd op welke manier de effecten van onder andere verschillende turbine-afmetingen in de MER met elkaar zullen worden vergeleken.
Dat is nog niet besloten. Er is een globaal gebied gekozen waarbinnen de windmolens waarschijnlijk komen. Dit gebied ligt ten westen van de Wierdenseweg (N751) tussen de dorpen Daarle in het noorden en Hoge Hexel in het Zuiden. De grens tussen de gemeenten Hellendoorn en Wierden loopt ongeveer midden door het gebied. Zie ook onderstaande kaart. Uiteindelijk liggen het aantal windmolens en de locatie officieel pas vast als de provincie daar een onherroepelijk besluit over heeft gemaakt.
Figuur: Globale ligging
Op dit moment houden we rekening met 5 tot 7 windmolens. Het aantal windmolen staat nog niet vast en zal pas officieel vastgesteld worden bij het onherroepelijk worden van het besluit van de Provincie. De milieueffectrapportage (MER) zal een aantal verschillende situaties onderzoeken met minder of meer windmolens. Dit rapport zal de provincie gebruiken om haar besluit te maken.
Participatie is een belangrijk woord voor windprojecten. Er is proces participatie, dat gaat over de gesprekken met omwonenden, nieuwsberichten en de wettelijke procedure via de provincie of gemeentes. Procesparticipatie betekent dat omwonenden informatie krijgen over het proces, dat zij een manier hebben om met de organisatie te praten en dat zij zienswijzen en bezwaren mogen indienen. U kan betrokken blijven bij het proces door u in te schrijven voor nieuwsberichten op deze website. Procesparticipatie loopt deels via de betrokken gemeenten en provincie.
Financiële participatie gaat over de kans om geld in te leggen in het project en daarbij ook geld te ontvangen als de windmolens energie opwekken. De organisaties achter Energiepark Daarle vinden het belangrijk dat de omgeving ook profiteert van de nieuwe plannen. Daarom zal het mogelijk zijn voor mensen uit de omgeving om ook financieel te participeren in het project. Als u financieel mee wilt doen aan het project of op de hoogte gehouden wilt worden over de financiële participatie kan dat het makkelijkst door lid te worden van een van de energiecoöperaties; Noaber & Co, Energiek Daarle en Duurzaam Daarlerveen. Ook zullen wij u via deze website en op bijeenkomsten meer informatie geven over de mogelijkheden.
Omwonenden en andere lokale stakeholders kunnen mede-eigenaar van Energiepark Daarle worden. Dit kunt u doen door lid te worden van de verschillende energiecoöperaties die meedoen met het project. We hopen dat 50% van het eigendom van de windmolens zometeen lokaal is. Ook als u niet meer kunt doen via een energiecoöperatie komt er geld beschikbaar. Er zal een omgevingsfonds worden opgericht waar de omgeving mooie projecten mee kan doen die de omgeving beter maken. Meer weten over de Energiecoöperaties? Klik hier om de websites van Energiek Daarle, Duurzaam Daarlerveen en Noaber & Co te bezoeken.
Hieronder staat in het kort hoe de planning van het project er uitziet. Let op, deze planning is afhankelijk van allerlei andere zaken en partijen (zoals bijvoorbeeld de gemeenten en de provincie) en kan veranderen.
Fase 0 – opstarten (ca. 2018 t/m begin 2024)
In de initiatieffase zijn informatieavonden gehouden (2018). Ook is er gecommuniceerd via een speciale projectwebsite. De coöperatie is aandeelhouder geworden van de B.V.
Fase 1 – voornemen (begin 2024)
Op 16 februari 24 is de kennisgeving gepubliceerd dat Gedeputeerde Staten het besluit heeft genomen mee te medewerking te verlenen n.a.v. principeverzoek.
Fase 2 – planfase (midden 2024 t/m ca. begin 2025)
Momenteel bevindt het project zich in de planfase. Dit is de fase waarbij het communicatie/participatieplan en de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) worden opgesteld. In de NRD worden alle mogelijke milieueffecten besproken die invloed zouden kunnen hebben op het windproject. Die effecten worden later in een milieueffectrapportage verder onderzocht. Het communicatie/participatieplan en de NRD worden (naar verwachting) eind 2025 gepubliceerd. Bij deze publicatie hoort ook een proces waarbij mensen de kans krijgen om een zienswijze in te dienen. Dit proces is een gedeelde taak van de initiatiefnemers en de provincie.
In het kader van de participatie wordt het volgende georganiseerd:
- 10 september 2024: Startbijeenkomst waarin het project wordt toegelicht en er de kans wordt gegeven om aan te geven waar wij bij de communicatie, participatie en de NRD rekening mee dienen te houden.
- De vernieuwde website komt online en daarmee ook de mogelijkheid om in te schrijven voor nieuwsberichten.
- Het ontwerp/concept NRD en Participatie/communicatieplan worden gepubliceerd en het is mogelijk om zienswijzen in te dienen.
Fase 3 – Procedure en besluitvorming (ca. midden 2025 t/m medio/eind 2026)
Bij het ontwikkelen van een windpark horen een aantal juridische procedures zoals vergunningaanvragen. Deze zullen in 2025 en 2026 worden behandeld. Telkens als een vergunning wordt verleend of er een ander groot besluit wordt vastgelegd hoort daar een formeel proces bij. Bij deze fase horen ook weer een aantal grote participatiemomenten. Zo worden er informatieavonden georganiseerd, speelt de omgevingsraad een grote rol en zijn er mogelijkheden om zienswijzen in te dienen.
Fase 4 – Realisatie en Exploitatie (voorwacht rond 2027)
Als alle vergunningen binnen zijn kan de volgende fase beginnen, namelijk de financiering en contractering. Eerst moet de bouw van het windpark worden voorbereid, door bijvoorbeeld contracten te sluiten met bouwbedrijven. Ook worden alle financiën geregeld en er worden afspraken vastgelegd. Hierna kan de bouw van het windpark beginnen. Niet alleen de windmolen zelf maar ook de omliggende infrastructuur en het energienet moeten worden aangelegd. Hierna kan het windpark in gebruik worden genomen (ook wel bekend als exploitatie). Voor, tijdens en na de bouw wordt de omgeving op de hoogte gehouden via deze website en de lokale kranten.
In het kader van de participatie wordt in deze fase het volgende georganiseerd:
- Verstrekken van informatie over geplande activiteiten welke kunnen leiden tot verkeersoverlast, zoals via de website en de nieuwsbrief;
- Mogelijkheid bieden om ongewenste situaties te melden en suggesties te geven om overlast te beperken.
- Financiële opbrengsten voor deelnemers in de energiecoöperaties na ingebruikname.
- Financiering van lokale projecten uit het omgevingsfonds op basis van opbrengsten.
Als de windmolens draaien en energie opwekken komt er ook geld vrij voor de mensen die in het project hebben geïnvesteerd én wordt er geld gestort in het omgevingsfonds.
Doordat een windmolen lucht verplaatst maakt deze ook geluid. Dit geluid kan als storend worden ervaren. Hoe dichter een woning bij een windmolen staat, hoe harder het geluid en hoe meer kans er is op een vervelende ervaring. Of het geluid ook echt te horen is en hoe vervelend het is kan erg verschillen. Het weer, de richting van de wind, de tijd van de dag en persoonlijke omstandigheden hebben daar allemaal invloed op. Of het nu wel of niet te horen is, geluid van de windmolens is niet schadelijk. Er is ruim onderzoek gedaan naar de relatie tussen het geluid van windmolens en de gezondheid van omwonenden en er is geen verband gevonden.
Op 30 juni 2021 heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State een uitspraak gedaan waardoor de tot dan toe geldende normen voor geluid zijn komen te vervallen. De nieuwe concept-milieunormen voor windturbines zijn op 12 oktober 2023 gepubliceerd. De verwachte datum van inwerkingtreding is 1 juli 2025. Afhankelijk van o.a. het aantal zienswijzen, behandeling door de Raad van State en de Tweede Kamer kan dit proces eventueel eerder, of later, worden afgerond.
Voor Energiepark Daarle gaan we er op dit moment vanuit dat deze nieuwe normen zullen worden ingevoerd. Het is dus wel mogelijk dat deze normen nog veranderen.
Slagschaduw is het flikkerende effect dat zichtbaar is als de zon door de wieken van een draaiende windmolen schijnt. Er zijn normen die aangeven hoeveel slagschaduw er mag zijn.
Op basis van de nieuwe concept-normen (zie uitleg hierboven onder “Geluid”) gelden er een aantal regels die gelden voor zogenaamde ‘gevoelige objecten’. Een gevoelig object is bijvoorbeeld een woning, school of ziekenhuis. Er mag maximaal 6 uur per jaar slagschaduw vallen op een ‘gevoelig object’ en maximaal 0 minuten per dag (een paar seconden mag dus wel). We zullen voorlopig aansluiten op deze normen, ook al zijn ze nog niet vastgesteld. We kunnen er voor zorgen dat slagschaduw zo min mogelijk is door de windmolen op bepaalde momenten stil te zetten. Er kan een korte tijd zitten tussen het stilzetten van een windmolen (bijvoorbeeld omdat de zon is gaan schijnen) en het moment dat de molen écht tot stilstand is gekomen.
De momenten dat slagschaduw voorkomt bij een woning zijn afhankelijk van de grootte van de windmolen, de tijd van het jaar en de locaties van de molen en woning. Hieronder staat een afbeelding waarin te zien is hoe dit ongeveer werkt.